Paardenmelk in de media

Paardenmelkerij Van Duyse kreeg bezoek van de Gazet Van Antwerpen (Waas & Dender)

Op de weide aan Drieschouwen in het landelijke Stekene staat een tiental paarden rustig te grazen. Merries met speelse, onstuimige maar nog wat onzekere veulens genieten duidelijk van de deugddoende zomerzon.

“Al onze paarden zijn sociale, betrouwbare en vooral ontspannen dieren”, zegt Christel.
“Merries die onrustig zijn, geven geen melk. Net zoals bij vrouwen remt stress de melkproductie af. Ik heb vrijwel nooit problemen want onze paarden zijn intussen goed aangepast aan deze routine.”

Tijdens de wintermaanden gaan de dieren dagelijks vijf à tien minuten aan het kolfsysteem. In de zomer is de vraag naar melk wat minder en slaat Christel al eens een paar dagen over.

“Tijdens de zomervakantie kan ik meestal even op adem komen, dan komen er wat minder klanten over de vloer. Na de vakantie komt de molen weer op gang en melk ik de merries dagelijks.”

Het verschil met koemelk zit zowel in de samenstelling als in de smaak.

“Paardenmelk bevat minder eiwitten dan bijvoorbeeld koemelk en is daardoor beter verteerbaar. Ze bevat ijzer, veel vitaminen en mineralen. Daarom ook is het een prima alternatief voor kinderen en volwassenen die allergisch zijn aan koemelk. Vooral baby’s kunnen erg veel last hebben van een melkintolerantie. Ik krijg zelfs regelmatig mensen over de vloer die tijdens een chemotherapie op zoek zijn naar paardenmelk. De samenstelling is vergelijkbaar met die van moedermelk en geeft opnieuw wat energie en bescherming tegen infecties. Verder is het een prima middel tegen huidproblemen zoals eczeem en jeugdbrand”, weet Christel.

(©) Gazet Van Antwerpen - Astrid Kevelaers