Een paardenliefhebber

Mogen we u voorstellen: Jef, Jack Russell Terriër, aangenaam  ...

Sinds vorige week, half maart 2013, is Jef op onze paardenboerderij gearriveerd. Hij is direct beste vrienden met de kinderen en onze paarden. Vrolijk, jong leven, we kijken al uit naar wat de zomer brengen zal. Jef zit vol verrassingen! Een deugniet, paardenliefhebber en speelkameraad.

Als paardenliefhebber komen we ze overal tegen. Jack Russells en paarden lijken bij elkaar te horen. Volgens de eigenaars blijken ze ook heel nuttig. Sommige Russells vangen meer ratten en muizen dan de stalkatten.

Menig koetsier heeft een Jack Russell op de koets zitten, die als een soort boegbeeld voor op de bok staat om de boel mee in de gaten te houden. Leuk om te zien. Af en toe springt de hond van de koets om mee te rennen met de paarden. Beweging die zijn aard ten goede komt want het zijn hondjes die niet stil kunnen zitten en dus niet voor iedereen geschikt zijn.

De Jack Russell werd vroeger vooral tijdens de vossenjacht en als rattenvanger in de paardenstallen ingezet. Jackrusselterriërs hebben een lief, vrolijk, intelligent, levendig, onverschrokken, een beetje koppig en temperamentvol karakter. De jackrusselterriër kan over het algemeen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Voor het ontstaan van de Jack Russel gaan we terug tot het begin van de 19de eeuw. De Engelse dominee John Russell (1795 - 1883) kocht zijn eerste hondje in zijn studententijd van de melkman. Het was een bicolor teefje (white and tan) dat luisterde naar de naam 'Trump'. Met deze teef begon hij te kweken. Trump ligt dan ook aan de basis van het ras dat we vandaag kennen als zijnde de Jack Russell Terriër.

John Russell hield van de jacht te paard op vossen en dassen.
De kortbenige Jack Russel moest mee te paard kunnen tijdens de jacht in de zadeltas of op het zadel. 
Pas wanneer een vos zich verstopte in zijn hol onder de grond, verscheen de hond op het toneel.
Hij werd voor het hol van de vos gezet, waarna hij probleemloos tot ver in het vossenhol kroop.
Daar blafte dit onverschrokken hondje heftig naar de vos, tot deze verschrikt uit zijn hol wegvluchtte en de jacht te paard voortgezet kon worden.

Al snel werd duidelijk dat de Jack Russel ook een lief gezelschapshondje was dat graag op schoot zat bij z'n baasje.
Zo werd hij populair over de hele wereld.

Jack Russels en kinderen gaan uitstekend samen.
Ze kunnen met elkaar spelen en samen veel pret beleven.

Laat een hond nooit alleen achter met jonge kinderen!