Veulens van onze merries

Begin dit jaar hadden we 10 drachtige merries, ondertussen zijn de eerste veulens allemaal gezond en wel ter wereld gekomen en is er een hoop nieuw, bruisend leven op onze paardenboerderij. Veulens zijn een onmisbaar onderdeel van onze paardenmelkerij, immers zonder veulen geeft de merrie geen melk en kan dus niet gemolken worden.

Een veulen wordt meestal 's nachts geboren na een dracht van 11 maanden. Na de geboorte zal het nog niet kunnen lopen, maar binnen het uur probeert het al zelf op te staan. Omdat de motoriek van het jonge dier nog niet volledig ontwikkeld is, zal hij eerst wat wankel zijn, maar het veulen gaat toch direct op zoek naar de uier van zijn moeder. De eerste melk wordt ook wel biest genoemd en bevat vele antistoffen die het kwetsbare veulen goed kan gebruiken.

De veulens worden op onze paardenboerderij grootgebracht.
Sommigen van hen krijgen op 3 jarige leeftijd zelf een veulen en blijven dan op de boerderij als melkpaard.
Voor andere veulens of paarden gaan we op zoek naar een nieuwe thuis.


Al onze paarden en veulens moeten in uitstekende conditie zijn. Ze eten gras, hooi, wortels, maïs en hoogwaardig paardenvoer, aangevuld met extra vitamines.
Alle paarden worden regelmatig door een veearts gecontroleerd.

Paardenmelk word gewonnen van merries nadat zij een veulen ter wereld brengen. Zodat het veulen zo’n zes à acht weken oud is, word de merrie een drietal keer per dag gemolken.Deze melk word na het melken niet gesteriliseerd of gepasteuriseerd maar enkel gefilterd om de goede eigenschappen van de melk te vrijwaren. De melk word uiteraard steeds hygiënisch en met zorg behandeld. Vervolgens word de melk per portie van ¼ liter ingevroren. De diepgevroren melk kan zes maanden bewaard worden zonder enig kwaliteitsverlies.

Paardenmelk een geschenk van de natuur
Paardenmelk een lichaamsversterkend middel, weerstandverhogend, zorgt voor vitaliteit, energie en is licht verteerbaar. Paardenmelk bevat minder caseïne dan koeienmelk en is daardoor beter verteerbaar. Door verkeerde voeding ontstaat er onbalans in de darmflora, daardoor krijgen we tekorten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Paardenmelk bevat ijzer, vitaminen mineralen en sporenelementen. Een kwart liter paardenmelk (ADH) zit boordevol vitamine C.